maandag 15 november 2010

Meneer de afgevaarlijke van de minister

Het zal jullie vast ontgaan zijn, maar vandaag is het 15 november, Dag van de Dynastie aka Feest van de Koning. Door de politieke crisis zal het echter voorbij zijn voor Zijne Majesteit het goed en wel beseft heeft. Feestvieren lijkt nu wel het laatste op monsieur Albert zijn agenda.



Lennert, Iris, Lieselotte en Lencka denken er echter anders over. Als ik hen vraag wat de koning van ons land zoal doet, staat feestvieren en taart eten toch wel op de eerste plaats. Daarnaast houdt Albert II zich volgens hen voornamelijk bezig met het schrijven van toespraken en het doorknippen van lintjes. Want dat is nu eenmaal hetgeen een koning doet.
Tijdens het gesprek is het overduidelijk, Koning Albert II is niet echt superpopulair onder deze kiddo’s. Ze denken dat hij minstens 100 jaar oud is, kunnen niet op zijn naam komen en of ie kinderen heeft, daar hebben ze ook het raden naar. Iris komt uiteindelijk toch met de naam prins Filip op de proppen. Maar prinses Astrid of prins Laurent? Die namen leveren alleen maar fronsende blikken op.
Ze weten wel dat niet elk land een koning heeft, maar waarom dat zo is, is voor hen een groot vraagteken. Lennert vertelt dat ze bijvoorbeeld in Egypte geen koning hebben. Die zou immers binnen één dag dood zijn, aangezien elke koning in een toren van een paleis moet zitten en in Egypte is het natuurlijk veel te warm om in zo’n toren te zitten.

Ook in Amerika hebben ze geen koning, daar is president Obama aan de macht. Die heeft twee dochters, superwitte tanden en zorgt ervoor dat er geen oorlog in de wereld is. Obama rocks!

Over Sarkozy zijn ze minder enthousiast. Als ik hen een foto toon van de president van Frankrijk, dan hebben ze echt geen flauw benul wie die man is en wat die precies doet. Of toch? Jawel, ze herkennen hem. Dat is een bekende acteur! Die speelt toch mee in zo’n grappige oorlogsfilm? (Euhm, bedoelen ze misschien Louis de Funès?)

Naast de koning hebben de burgemeester en de afgevaarlijke van de minister (die denken zeker dat ik nooit naar Samson gekeken heb?) het volgens hen voor het zeggen in België. Bart De Wever is zowat de enige politicus die spontaan in hen opkomt. Opvallend hoe mild ze zijn over zijn corpulente lichaamsbouw. Bart De Wever, da’s diene breeje.

De burgemeester en de afgevaarlijke van de minister zoals diene breeje worden jaarlijks verkozen door mama en papa achter een zwart doek op de computer. Ze weten dat omdat ze zelf al een paar keer mee naar het stembureau zijn geweest. Iris vindt het wel echt niet praktisch dat ze dit op de computer doen. “Waarom schrijven ze niet gewoon op een briefje Bart De Wever en steken ze dat dan in een grote doos? Dat is toch veel gemakkelijker om te tellen?!” Haar medeklasgenoten geven haar overschot van gelijk. En wij maar denken dat die computers vooruitgang zijn…

4 opmerkingen:

Labels