maandag 13 december 2010

Stoken voor de konijnen




Na twaalf dagen onderhandelen is er uiteindelijk afgelopen weekend toch een akkoord bereikt op de VN-klimaattop in Cancún. Hoewel het voor sommigen wellicht nog een té mager akkoord is, noemen velen het toch al een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering.
Hoog tijd dus om eens aan die lieve kindertjes te vragen wat zij zouden doen tegen de opwarming van de aarde.




Volgens Liam, Iris, Lukas en Marijke is  het overduidelijk: auto’s zijn dé grote boosdoeners op aard en niet omwille van hun uitlaatgassen.
Neen, auto’s zijn slecht voor het milieu, omdat:
  • chauffeurs, die achter het stuur in slaapvallen, in een goot kunnen belanden waar bloemetjes groeien (uiteraard altijd het geval in een goot)
  • mensen met Landrovers (jawel, ook de kiddo’s sparen de 4x4’s niet) daarmee in velden rijden en bijgevolg groenten en fruit kapotmaken
  • mensen vaak na het tanken het kleppeke vergeten te sluiten waardoor al de benzine in het rond vliegt en de planten afsterven

U ziet het, de kindertjes van 2B beseffen maar al te goed wat nu precies schadelijk is voor de natuur en waarom.  
Zelf met de fiets naar school komen, papiertjes in de vuilbak gooien, alles sorteren, geen lichten laten branden, de deuren gesloten houden; de toekomst is zelf redelijk tot zeer milieubewust.

Waarom ze precies al die dingen doen, weten ze echter meestal niet.
Waarom sorteren? Omdat het moet, omdat iedereen het doet.
Waarom papiertjes oprapen? Omdat anders de hele speelplaats vol vuil ligt en er ongelukken kunnen gebeuren (kindjes die uitschuiven over bananen), omdat je anders niet meer met sandalen naar school kan komen (al dat vuil kruipt tussen je tenen)
Waarom deuren gesloten houden? Omdat men anders stookt voor de konijnen (de warmte gaat naar buiten en de konijntjes in de tuin krijgen het warm)

Om af te sluiten, pols ik naar hun kennis over hét hot topic in de klimaatdiscussie: de opwarming van de aarde.
Uit hun antwoorden blijkt dat de toekomst eigenlijk  geen flauw idee heeft wat de opwarming van de aarde precies inhoudt. Sommigen denken dat het iets met lava te maken heeft, die heel heel diep in de aarde zit en die superheet is. Anderen denken dat het wil zeggen dat de zon steeds warmer wordt waardoor er veel mensen in de toekomst zullen sterven aan verbranding. Ook echte oplossingen voor de klimaatverandering kunnen ze niet echt bedenken. Misschien met een speciale brandweerauto diep in de aarde gaan en al die lava blussen?

Door al dat gepraat over de opwarming van de aarde, vraagt Iris zich toch nog steeds één ding af. Ze heeft het al overal gehoord, maar ze kan het maar niet begrijpen. Hoe hoger je gaat, hoe kouder en kouder het wordt. Maarrrrrrr hoe hoger je gaat, hoe dichter je komt bij de zon. En de zon is superheet. Komaan, daar klopt toch ergens iets niet?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Labels